Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ημερομηνία Δημοσίευσης:
Δεκεμβρίου

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, με απόφαση της 17ης Νοεμβρίου του 1999, ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μια μέρα που μας καλεί να αναλογιστούμε τη διάσταση του προβλήματος και να αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες, σε όλο τον κόσμο και παίρνει πολλές μορφές, από την ενδοοικογενειακή βία έως την ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση, ενώ οι συνέπειες του είναι καταστροφικές, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τις κοινωνίες στο σύνολό τους. Το 2020 ο ΟΗΕ προειδοποίησε για τα αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο που παρουσιάζουν, πλέον φαινόμενο πανδημίας. Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία, ο Oργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και πολλοί άλλοι, επισημαίνουν τα τελευταία χρόνια τη ραγδαία αύξηση της έμφυλης βίας, παγκόσμια. 

Τα στοιχεία, για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς δείχνουν αύξηση όλων των μορφών βίας παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν. 4531/2018 περί καταπολέμησης της Βίας κατά των γυναικών, ο οποίος ενσωμάτωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με το Vouliwatch, η βία στην Ελλάδα είναι υπόθεση ενδοοικογενειακή (το 68% των γυναικών υπέστησαν κακοποίηση από συζύγους ή συντρόφους στο πλαίσιο συμβίωσης, είναι υπόθεση διεθνής (το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα συμβουλευτικά κέντρα είναι αλλοδαπές) και δεν είναι υπόθεση ταξική (70% των θυμάτων είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης). 

Η έμφυλη βία κατά των γυναικών και γενικότερα όλες οι μορφές έμφυλης βίας δεν αποτελούν μόνο ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς είναι κατάλοιπα της πατριαρχίας και συνδέονται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου, στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα. Το σπάσιμο της σιωπής και η δημοσιοποίηση βιωμάτων έμφυλης βίας από γυναίκες και άλλες θηλυκότητες, σε όλη την Ελλάδα, μέσα από το κίνημα ΜeToo#, -καταδεικνύει τη δύναμη της συλλογικότητας και των γυναικείων κινημάτων, που στοχεύουν στην εξάλειψη αυτού του νοσηρού φαινομένου. Ωστόσο, η ύπαρξη ελάχιστων δομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, η ελλιπής ευαισθητοποίηση και σωστή κατάρτιση των στελεχών της αστυνομίας και των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα βίας, τα κενά στη νομοθεσία για τη γυναικοκτονία αλλά και για τη ψηφιακή παρενόχληση και πολλά άλλα, δείχνουν ότι ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά από την κρατική μηχανή. 

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι μια υπενθύμιση ότι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας, των θεσμών, της πολιτείας, της Κοινωνίας των Πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το Πανεπιστήμιο, ως βασικός χώρος προόδου και ελευθερίας της έκφρασης, οφείλει να προωθεί δράσεις για την ισότητα και την εξάλειψη στερεοτύπων και αρνητικών στάσεων και συμπεριφορών αλλά και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βία, την παρενόχληση και κάθε είδους διάκριση λόγω ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο ρόλος των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βία και στη δημιουργία ασφαλών χώρων για τις γυναίκες σε όλη τη σφαίρα της ακαδημαϊκής ζωής. 

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στοχεύει, μέσα από μια σειρά δράσεων, να προάγει τη γνώση και την έρευνα γύρω από τη βία κατά των γυναικών σε κάθε της μορφή και να συμβάλλει στη διάχυση της πληροφορίας για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της στο χώρο του Πανεπιστημίου. Προσπαθεί, επίσης να συμβάλλει στην ενθάρρυνση για την εφαρμογή πολιτικών έμφυλης ισότητας και στην άρση έμφυλων στερεοτύπων, ανισοτήτων και σεξισμού. Έχουμε την πεποίθηση ότι όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων. 

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ε.Ι.Φ.Κ.Δ) 

Ιστοσελίδα: https://equity-uni.uop.gr/

Κατηγορίες Ανακοινώσεων