Μαθήματα ακαδημαϊκού έτους 2024-2025


 

Α. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΑΞΟΝΑ ΤΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΦΥΛΕΣ και ΆΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

Α/Α ΤΜΗΜΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ-ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Φύλο και Κοινωνική Πολιτική Μαρίνα Αγγελάκη Το μάθημα εξετάζει την έμφυλη συγκρότηση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής πολιτικής με στόχο τη διερεύνηση και κατανόηση του διαφορετικού τρόπου διαμόρφωσης και επίδρασης των πολιτικών στη ζωή ανδρών και γυναικών καθώς και στην αναπαραγωγή σχέσεων εξουσίας.
2 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός : Το Φεμινιστικό Κίνημα Βασιλική Λαλαγιάννη Το μάθημα εξετάζει την ιστορία του φεμινιστικού κινήματος στην Ευρώπη με ειδικές αναφορές στον ελληνικό χώρο καθώς και θεωρητικά ζητήματα για τους ποικίλους φεμινισμούς μέχρι και τον 21ο αιώνα (από την Mary Wolstonecraft μέχρι την Judith Butler). Εμφαση δίνεται στη σχέση Φύλου και δημόσιου χώρου στη θέση της γυναίκαςς στην εργασία καθώς και στην δημιουργία των γυναικών στις Τέχνες και τα Γράμματα. Το μάθημα πλαισιώνεται από εργαστήρια πάνω στα σύγχρονα κινήματα και τις έμφυλες διακρίσεις (MeToo# ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ΜΚΟ για το Φύλο και τις διακρίσεις κλπ)
3 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Εργαστήριο μελέτης του φύλου των ανισοτήτων και των διακρίσεων Διευθύντρια : Δέσποινα Καρακατσάνη Το εργαστήριο στοχεύει στη διεξαγωγή έρευνας στην διάχυση επιστημονικής γνώσης και στην ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας πάνω σε θέματα έμφυλων ανισοτήτων και λοιπών μορφών ανισοτήτων και διακρίσεων. Αναλύεται ιδιαίτερα ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην αντιμετώπιση των διακρίσεων και των ανισοτήτων
Β. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΝΟΤΗΤΕΣ  Ή ΕΚΤΕΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΦΥΛΟ και τις ΕΜΦΥΛΕΣ  και ΆΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

Α/Α ΤΜΗΜΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ-ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
1 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Δραματική Ποίηση: Αριστοφάνης-Μένανδρος Ορέστης Καραβάς Το μάθημα εξετάζει συν τοις άλλοις τη θέση της γυναίκας στην Κλασική Αθήνα έτσι όπως παρουσιάζεται στο έργο των κωμικών ποιητών.
2 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Εισαγωγή στη Θεωρία της Λογοτεχνίας Ελένα Κουτριάνου Δύο μαθήματα αναφέρονται στις φεμινιστικές σπουδές (εξετάζοντας αναδρομικά την εμφάνιση και την ανάπτυξη τού φεμινιστικού κινήματος (four waves και μέχρι την εμφάνιση του #metoo) και συνδέοντας τις εξελίξεις με τις λογοτεχνικές σπουδές και ένα ακόμη μάθημα εστιάζει στη φεμινιστική ψυχαναλυτική προσέγγιση.
3 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Συγκριτική Γραμματολογία Ελένα Κουτριάνου Η λογοτεχνία γυναικών συγγραφέων (στο πλαίσιο των σπουδών φύλου του μειονοτικού λόγου κ.λπ.) και η γυναίκα στη λογοτεχνία αποτελούν δύο από τα βασικά αντικείμενα του μαθήματος.
4 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Μεταγενέστερη Πεζογραφία: κείμενα Β΄ Σοφιστικής Ορέστης Καραβάς Στο μάθημα γίνεται αναφορά στη θέση της γυναίκας στη μετακλασική Ελλάδα έτσι όπως παρουσιάζεται στο έργο των συγγραφέων της Β΄ Σοφιστικής.
5 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Επτανησιακή Σχολή Παναγιώτα Καραβία Το μάθημα διερευνά μεταξύ άλλων την παρουσία και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τον πολιτισμό των Επτανήσων. Στο 1/3 των παραδόσεων γίνεται αναφορά σε ζητήματα συγκρότησης της γυναικείας ταυτότητας και της διεκδίκησης κοινωνικής ορατότητας για τις γυναίκες με βάση τον συναφή θεωρητικό προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της σύγχρονης Πολιτισμικής Κριτικής.
6 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Από τον μοντερνισμό στον μεταμοντερνισμό Παναγιώτα Καραβία Δύο παραδόσεις του μαθήματος αφιερώνονται στη φεμινιστική θεωρία και γραφή στο πλαίσιο του μοντερνισμού και του μεταμοντερνισμού.
7 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Κοινωνιογλωσσολογία Γεωργία Φραγκάκη Στο πλαίσιο του μαθήματος μελετάται η σχέση γλώσσας και φύλου ως προς τη χρήση της γλώσσας (π.χ. το φύλο ως παράγοντας γλωσσικής ποικιλότητας διαφορές των φύλων κατά τη διεπίδραση κατασκευή ταυτότητας φύλου με γλωσσικά μέσα) αλλά και ως προς τη δήλωσή του στο γλωσσικό σύστημα (βλ. ζητήματα σεξιστικής γλώσσας).
8 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Θεωρίες του Πολιτισμού Βασιλική Λαλαγιάννη "Ενα από τα τρία μέρη του μαθήματος (Ενότητα : "Φύλο και Τάξη") εξετάζει το φεμινιστικό κίνημα στην Ευρώπη στην προβιομηχανική εποχή και στην εκβιομηχάνηση δίνοντας έμφαση στη σχέση της γυναίκας με την εκπαίδευση και τα Γράμματα τη θέση της στο χώρο εργασίας την έξοδό της απο την ιδιωτική στη δημόσια σφαίρα."
9 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Εισαγωγή στη Γεωπολιτική Αστέρης Χουλιάρας Στο μάθημα «Εισαγωγή στη Γεωπολιτική» αφιερώνονται μαθήματα για την Φεμινιστική Γεωπολιτική
10 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Θεμελιώδη Δικαιώματα Χαράλαμπος Τσιλιώτης Εξετάζεται το θέμα της Ισότητας των φύλων τόσο σε επίπεδο εθνικού Συντάγματος (άρθρο 4 παρ.2 Σύντ. 1975) όσο και στο Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
11 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αγγλικά για Ακαδημαικούς Σκοπούς ΙΙ Μαρία Ρόντου Αναλύεται η σωστή χρήση λεξιλογίου στην ακαδημαϊκή γραφή σχετικά με την ισότητα των φύλων (Political correctness).
12 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αγγλικά Ι Μαρία Ρόντου Στο πλαίσιο του μαθήματος υπάρχει ενότητα για το Φεμινισμό στην οποία διαβάζουν και αναλύουν σχετικά κείμενα και διδάσκεται σχετικό λεξιλόγιο.
13 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Πολιτικές Ιδεολογίες Σωτήρης Βανδώρος "Στο μάθημα αυτό αφιερώνονται μια παράδοση κι ένα κεφάλαιο στο φεμινισμό. Στο μάθημα 'Πολιτική Θεωρία' αφιερώνεται τμήμα μιας παράδοσης (και αντίστοιχη διδακτέα ύλη) στη "φεμινιστική" θεωρία του John Stuart Mill."
14 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Πολιτική Ηγεσία Εμμανουήλ Παπάζογλου Εξετάζεται η διάσταση του φύλου για την ανάδειξη γυναικών σε ηγετικές θέσεις κομμάτων και κυβερνήσεων.
15 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Πολιτικά κόμματα και συστήματα Εμμανουήλ Παπάζογλου Παρουσιάζονται στοιχεία για την ποσόστωση των γυναικών στα κομματικά σχήματα και στην αν΄'αδειξή τους στην ιεραρχία
16 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Διεθνής Πολιτικη Οικονομία Παναγιώτα Μανώλη Υπάρχει διάλεξη στη θεματική ‘Θεωρίες Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας’ όπου εξετάζεται η φεμινιστική προσέγγιση στις Διεθνείς Σχέσεις.
17 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Γαλλική γλώσσα για πολιτικούς επιστήμονες Μαρία-Ελευθερία Γαλάνη Εξετάζονται κείμενα που αφορούν την ισότητα των φύλων σε επίπεδο κοινωνικό και επαγγελματικό.
18 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Οικονομική Ανάπτυξη και Διεθνής Αναπτυξιακή Συνεργασία Σωτήρης Πετρόπουλος Στο πλαίσιο του μαθήματος γίνονται εκτενείς αναφορές στη διάσταση του φύλου την ανάπτυξη και τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια.
19 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ειδικά θέματα πολιτικής φιλοσοφίας Δημήτρης Ροζάκης "Στο πλαίσιο του μαθήματος υπάρχει μία ενότητα με θέμα "Γυναίκες και πόλεμος" στο πλαίσιο των ιδεών που αναπτύσσει ο ιστορικός Martin Van Creveld στο βιβλίο του Men Women and War. "
20 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Διακυβέρνηση Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου Γίνονται αναφορές στην ισότητα των φύλων στο πλαίσιο της μελέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Ένωσης αξιών (βλ. «Διατάξεις γενικής εφαρμογής» της ΣΛΕΕ και ειδικότερα το άρθρο 8 ‘gender mainstreaming’)
21 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Θεσμοί και Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου Γίνονται αναφορές στην αρχή της ισότητας των αμοιβών για όμοια εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ (άρθρο 157 ΣΛΕΕ)
22 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Παγκόσμια διακυβέρνηση και Κοινωνία Πoλιτών Σωτήρης Πετρόπουλος Γίνονται εκτενείς αναφορές στο φεμινιστικό κίνημα και σε ΜΚΟ που ασχολούνται με ζητήματα φύλου και διακρίσεων στην Ελλάδα και παγκόσμια.
23 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Διεθνής Μετανάστευση και Διασπορές Βασιλική Λαλαγιαννη Μεγάλο μέρος του μαθήματος συζητά για την γυναικεία μεταναστευτική συνθήκη τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο (π.χ.βαλκάνιες μετανάστριες στην Ελλάδα) και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διέπουν την κατάστασή τους.
24 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ευστάθιος Σελίμης "Στην ενότητα που αφορά τον κλάδο της Κοινωνιογλωσσολογίας συζητιέται μεταξύ άλλων παραγόντων που καθορίζουν τη γλωσσική ποικιλότητα ο παράγοντας "φύλο" κυρίως δε το φαινόμενο του γλωσσικού σεξισμού σε διάφορα επίπεδα της γλωσσικής ανάλυσης (λεξιλόγιο γραμματική κ.λπ.)."
25 Νοσηλευτική Ψυχολογία της Υγείας Φωτεινή Τζαβέλλα Στο πλαίσιο του μαθήματος έχουν περιληφθεί ενότητες που εξετάζουν τις έννοιες του βιολογικού και του κονωνικού φύλου όπως και τον ισότιμο χωρίς προκαταλήψεις τρόπο προσέγγισης ατόμων όλων των φύλων από τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές.
26 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ψυχογλωσσολογία Ευστάθιος Σελίμης Στην ενότητα που αφορά τις βιολογικές βάσεις της γλώσσας γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στη σχέση γλώσσας και φύλου π.χ. ενδείξεις ότι τα κορίτσια υπερέχουν έναντι των αγοριών σε τομείς της γλώσσας αλλά αντίλογος περί πιθανών κοινωνικοπολιτισμικών διαφορών.
27 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ιστορία & Δραματολογία Παγκοσμίου Θεάτρου ΙΙ: 17ος και 18ος αιώνας Χριστίνα Α. Οικονομοπούλου "Μέσα από την προσέγγιση αντιπροσωπευτικών θεατρικών έργων του 17ου και 18ου αιώνα ρευμάτων ιδεών τάσεων και κινημάτων όπως το Μπαρόκ ο Κλασσικισμός ο Διαφωτισμός και το κίνημα "Θύελλα και Ορμή" επιχειρείται η ανάλυση όψεων της έμφυλης ταυτότητας και ειδικότερα της διασύνδεσης της εξουσίας με τη γυναίκα τη θέση της στην πατριαρχική κοινωνία καθώς και τη δυναμική που αναπτύσσει με το άλλο φύλο μέσα από σχέσεις έρωτα ή μίσους ανταγωνισμού ή ισότητας βίας ή ομόνοιας αλλεγγύης ή εχθρότητας."
28 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γαλλικός θεατρικός πολιτισμός Γλώσσα και Ορολογία Θεάτρου Χριστίνα Α. Οικονομοπούλου Μέσα από την ανάδειξη καίριων σταδίων της ιστορίας του  γαλλικού θεατρικού πολιτισμού από τον Μεσαίωνα και έως τη σύγχρονη και την υπερ-συγχρονη εποχή  αναδεικνύεται η συμβολή της γυναίκας και η αναπαράσταση πτυχών της ταυτότητάς της μέσα από τη διαδικασία της θεατρικής γραφής και της καλλιτεχνικής επιτέλεσης (ενδεικτικά: γυναίκες ηθοποιοί γυναίκες δραματουργοί και γυναίκες πρωταγωνίστριες θεατρικών έργων).
29 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Σύγχρονο Θέατρο του κόσμου ΙΙ (γαλλόφωνη υποσαχάρια Αφρική Ινδικός Ωκεανός Καναδάς) Χριστίνα Α. Οικονομοπούλου Η προσέγγιση γαλλόγραφων θεατρικών έργων από την υποσαχάρια Αφρική τον Ινδικό Ωκεανό την Καραϊβική και τον Καναδά προσφέρει τη δυνατότητα για μια προσέγγιση ζητημάτων έμφυλης και γυναικείας ταυτότητας και ειδικότερα μέσα από τη διασύνδεση τους με θεματικές όπως η μεταποικιακή και νεοαποικιακή συνθήκη η μετοικεσία και η μετανάστευση τα ιδιαίτερα εθνικά γλωσσικά εθιμοτυπικά και κοινωνικά πλαίσια του εκάστοτε γαλλόφωνου γεωγραφικού πεδίου καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρονται ή και διεκδικούνται από τη γυναίκα για ανεξαρτησία κι χειραφέτηση.
30 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Σύγχρονο Θέατρο του Κόσμου Ι (γαλλόφωνη Μέση Ανατολή Μαγκρέμπ Βαλκάνια Δυτική Ευρώπη) Χριστίνα Α. Οικονομοπούλου Η προσέγγιση γαλλόγραφων θεατρικών έργων από την Ευρώπη το Μαγκρέμπ και τη Μέση Ανατολή παρέχει την ευκαιρία για μια ενδελεχή προσέγγιση ζητημάτων έμφυλης και γυναικείας ταυτότητας και ειδικότερα μέσα από τη διασύνδεση με θεματικές όπως η μεταποικιακή συνθήκη και τα διακυβεύματα της αποαποικιοποίησης η μετανάστευση και η διαβίωση σε εν δυνάμει μετα-μεταναστευτικές κοινωνίες η θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση οι εμφύλιοι πόλεμοι τα ιδιαίτερα εθνικά γλωσσικά εθιμοτυπικά και κοινωνικά πλαίσια του εκάστοτε γαλλόφωνου γεωγραφικού πεδίου καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρονται ή διεκδικούνται από τη γυναίκα για ανεξαρτησία και χειραφέτηση.
31 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Αρχαίο Δράμα Ι: Αισχύλος-Σοφοκλής Iωάννα Παπαδοπούλου "Στο πλαίσιο του μαθήματος υπάρχει ενότητα για τα gender studies και τη φεμινιστική ερμηνεία της αισχύλειας και της σοφόκλειας τραγωδίας και την εικόνα του "άλλου" (βάρβαρος-ξένος) και των δούλων (τροφός παιδαγωγός θεράπων κλπ.) στα έργα των δύο τραγικών ποιητών."
32 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Αρχαίο Δράμα ΙΙ: Ευριπίδης Μίμοι Σενέκας Ιωάννα Παπαδοπούλου Στο πλαίσιο του μαθήματος υπάρχει υπο-ενότητα για τα gender studies και τη φεμινιστική ερμηνεία της ευριπίδειας τραγωδίας και τη σύγχρονη προσέγγιση του queer Euripides και των δευτερευόντων ανώνυμων προσώπων (τροφός παιδαγωγός θεράπων κλπ.) από τον Ευριπίδη και τους Μιμογράφους.
33 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ρωμαϊκό δράμα Ιωάννα Παπαδοπούλου Στο πλαίσιο του μαθήματος υπάρχει ενότητα για τη θέση της γυναίκας στη ρωμαϊκή κωμωδία και τραγωδία σε αντιπαράθεση με την αρχαία ελληνική κωμωδία και τραγωδία σε σχέση και με τα νέα νομικά πλαίσια που καθορίζουν τη ρωμαϊκή κοινωνία.
34 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Αρχαίο Δράμα ΙΙΙ: Αρχαία και Νέα Κωμωδία Ιωάννα Παπαδοπούλου Στο πλαίσιο του μαθήματος υπάρχει ενότητα για τη θέση της γυναίκας στην αριστοφανική κωμωδία και το ζήτημα της αντιμετώπισης της αντρικής ομοφυλίας στην αττική κωμωδία και γίνεται σχετική συζήτηση με τους/τις φοιτητές/τήτριες.
35 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Εκπαίδευση Μειονοτήτων Μεταναστών/στριών και Προσφύγων/ισσών Δέσποινα Καρακατσάνη Στο πλαίσιο του μαθήματος γίνονται εκτενείς αναφορές σε θέματα φύλου και εκπαίδευσης μειονοτήτων μεταναστών/τριών και προσφύγων/ισσών. Ειδικότερα οι διαστάσεις αυτές αναλύονται στο πεδίο των εκπαιδευτικών πρακτικών των εκπαιδευτικών εμπειριών της σχολικής διαρροής και της σχολικής επίδοσης.
36 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κριτική Παιδαγωγική Δέσποινα Καρακατσάνη Στο πλαίσιο της Κριτικής Παιδαγωγικής το φύλο αποτελεί έναν βασικό άξονα ανάλυσης διαφορετικών παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών αναγνώσεων και προτάσεων. Ειδικότερα αναλύεται στο πεδίο των εκπαιδευόμενων και των εκπαιδευτών/τριών.
37 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Πολιτικές Προστασίας της Παιδικής Ηλικίας Δέσποινα Καρακατσάνη Στα τέσσερα τελευταία μαθήματα αναλύονται οι έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις στην κοινωνική πρόνοια για τα παιδιά και τους έφηβους με έμφαση σε θέματα υγείας εργασίας δικαιοσύνης.
38 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών Δέσποινα Καρακατσάνη Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος γίνεται εκτενής ανάλυση των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων στο πεδίο της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών.
39 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Στρατηγικές εκπαίδευσης και κατάρτισης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς Δέσποινα Καρακατσάνη Στο τελευταίο μέρος του μαθήματος αναλύονται οι έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις στο πεδίο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης
40 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών-Φύλο και Πανεπιστήμιο Γ. Δουργκούνας Το μάθημα επικεντρώνεται στη κατανόηση της έννοιας του φύλου και των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων ακι ειδικότερα στην εκπαίδευση καθώς και στον ρόλο του (κρυφού) αναλυτικού προγράμματος στην επίδοση και στις επιλογές των αγοριών και των κοριτσιών. Εμφαση δίνεται στις διακρίσεις και ανισότητες στο Πανεπιστήμιο ενώ εξετάζονται και οι ανισότητες που αφορούν την επιλογή επιστημονικού πεδίου στην ακαδημαϊκή πορεία μέχρι και τις διδακτορικές σπουδές και στις έμφυλες διακρίσεις και ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ακαδημαϊκοί. Το μάθημα επίσης επιδιώκει την ενημέρωση των φοιτητριών και των φοιτητών σχετικά με τις εθνικές πολιτικές για την ισότητα των φύλων και την κριτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εισαγωγής της οριζόντιας διάστασης του φύλου στην εκπαίδευση και ειδικά στο Πανεπιστήμιο.
41 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ «Κουλτούρα και διακυβέρνηση» Βασιλική Λαλαγιάννη Πέντε ενότητες εξετάζουν το φεμινιστικό κίνημα σε σχέση με την διεθνή διακυβέρνηση : φεμινιστική οπτική στις Διεθνείς Σχέσεις και ζητήματα που αφορούν την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και στην ιεραρχία καθώς και σύγχρονα κινήματα για τις έμφυλες διακρίσεις και τη βία (πχ.ΜeToo#)
42 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Ζητήματα Συγκριτικής Γραμματολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας: Λογοτεχνία τέχνη και ψυχανάλυση Ελένα Κουτριάνου Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας ως συγγραφέως και καλλιτέχνιδος αλλά και ως αντικείμενο του συγγραφικού ή του εικαστικού βλέμματος εξετάζονται στο πλαίσιο του μαθήματος από άποψη ψυχαναλυτική και διακαλλιτεχνική.
43 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Φιλοσοφικές προσεγγίσεις της λογοτεχνίας και συγκρότηση ταυτοτήτων Μ. Γρηγοροπούλου "Στο πλαίσιο αυτού του μεταπτυχιακού μαθήματος και στο πεδίο που αφορά την συγκρότηση ταυτοτήτων αφιερώνονται δύο διαλέξεις στην προσέγγιση της έμφυλης ταυτότητας. Βασικό θεωρητικό υπόβαθρο συνιστά η σκέψη της J. Butler η οποία μέσα από τη διάκριση βιολογικού - κοινωνικού" φύλου αναπροσδιόρισε τις έννοιες του φύλου και του φεμινιστικού υποκειμένου."
44 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κοινωνικές Διακρίσεις: Έννοιες Διαστάσεις Πολιτικές Ανδρέας Φερώνας Μαρίνα Αγγελάκη Μια από τις ενότητες του μαθήματος μελετά την έμφυλη συγκρότηση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής πολιτικής μέσω της εισαγωγής στις έννοιες του βιολογικού και κοινωνικού φύλου και της διαθεματικότητας την κριτική εξέταση των καθεστώτων ευημερίας από την οπτική του φύλου και την εξέταση επιμέρους τομέων πολιτικής από την οπτική του φύλου

 

 

 

 

Ενημερωμένο: Οκτωβρίου